A vírusok a legkisebb, csak elektronmikroszkóppal (mintegy 10 000- szeres nagyításban) felismerhető gömb, pálcika vagy fonál alakú fehérje testecskék , amelyek az élő gazdasejtekben a sejtek fehérjetartalmának
rovására szaporodnak. Főként rovarok (levéltetvek, poloskák, kabócák, stb.) terjesztik szipókáikkal, továbbá a
beteg és egészséges növények érintkezése révén, késsel, vegetatív szaporítószervekkel (hagyma, dugvány, gumó stb.), oltással, alkalomadtán a talajon át, ritkábban a magvakkal terjed.
Jellegzetes tünetek, a mozaikszerűen foltos levelek. Például: klorózis (sárgaság).
Megjelenhet a levelek fodrosodása, sodródása, csíkosság a virágszirmokon, továbbá a szövetrészek elhalása.
Mit tehetünk:
- Főleg a megelőzés a fontos, figyeljünk a kartevőkre, ne hagyjuk, hogy élősködjenek a növényeinken .
- A fertőzött virágföldtől meg kell szabadulni, az edényeket pedig fertőtleníteni kell.
- A dísznövényeket termő paradicsomtól és uborkától elkülönítve helyezzük el.