+36 20 426 7314 info@arboricakft.hu [et_social_follow icon_style="slide" icon_shape="circle" icons_location="top" col_number="auto" outer_color="dark"]

Dísznövény gondozás és fenntartás

A növények ellenálló képessége

A növények egészségmegőrzésének legjobb módszere a szakszerű ápolás. Hozzáértő gondoskodásunk mellett sokáig megőrzik szépségüket.

Minél tökéletesebben elégítjük ki növényeink igényeit, annál szebbek lesz­nek, annál nagyobb lesz az ellenálló képességük a különféle betegségekkel és kártevőkkel szemben. Szobanövényeink szépségét, egészségét nagyon sok veszély fenyegeti baktériumok és gombás fertőzések. Kártevők: levél- tetvek, atkák, pajzstetvek, fonálférgek stb.

A vízellátás és túlöntözés problémái

A növények a vizet a tápanyagok fel­vételére, szállítására, testük felépíté­sére és hőszabályozására használják föl. Az optimális vízmennyiség biz­tosítása a növények ápolásának talán legnehezebb feladata. A túlöntözés alattomos módon okoz igen nagy károkat. A talajból a víz kiszorítja a levegőt, ezzel a gyökerek hiányos és lassú működését eredmé­nyezi.

A talaj nedvessége kedvez a károsító baktériumoknak és gombáknak, tehát a túlöntözés fokozza a fertőzésveszélyt. Bőséges vízellátás következ­tében a növényi szövetek lazábbak, sérülékenyebbek lesznek, tehát a fertő­zéseknek kevésbé tudnak ellenállni.

Ebben az állapotban következnek be leggyakrabban a baktériumos és a gombás fertőzések a száron és a levélen is.
Szakszerű hozzáértéssel,karbantartással Mi megvédjük növényeit ezektől a hatásoktól.

Gondoskodunk a dísznövény fenntartás feladatairól

Öntözés heti rendszerességgel

A beltéri növények többsége nem párologtatnak el annyi vizet, amennyit szabadba ültetett társaik, ezért öntözési szokásainkat igyekszünk a fény- és hőmérsékleti viszonyokhoz igazítani. Másként öntözünk a téli, fényszegény időszakban és másként a nyári hónapok alatt! Ha túl kevés vizet kapnak a kiszáradás jelei mutatkoznak a növényen, ha túl sokat kap akkor alulról rohadás indulhat el. Mindkét esetben a fejlődés leáll. A növény elhalhat.

Növényvédelem

A gyengült növényeknél előbb-utóbb megjelenhetnek a gombabetegségek, a kártevők illetve bizonyos makro- és mikroelemek hiánybetegségei. Épp ezért fordítunk nagy figyelmet a folyamatos állapotfelmérésre, a vitaminokra és a megfelelő táptalajra.

Folyamatos tisztítás

A porréteg meggátolja a fényenergia felszívódását a leveleken keresztül, és a növény nem lesz képes a fotószintézisre. A növényt a fotoszintézis táplálja. Ha valami megzavarja ezt a folyamatot, akkor a növény életciklusa felborul. A tisztán tartott növények, egészségesebbek, és ellenállóbbak a betegségek, valamint a kártevők ellen. A portalanítása levélfény használatával történik ami aktiválja a növény klorofilles folyamatát, gazdag fényességet és intenzívebb zöld színt eredményez.
Továbbá karbantartó metszés és az elhalt növényi részek eltávolítására is szükség van.

Évente egy tavaszi nagy felújítás

Üres növénytartók növényekkel való beültetése.
Növények alapos tisztítása, levélfény használatával, a növények friss táptalajjal való feltöltése.
Ha szükséges, a növényt  átültetjük, illetve lassú felszívódású tápszert használunk.

Gondoskodunk dísznövényeinek szépségéről és egészségéről

A növények egészségmegőrzésének legjobb módszere a szakszerű ápolás. Szakszerű gondoskodásunk mellett sokáig megőrzik szépségüket.